Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (προς την αρχική σελίδα του δικτυακού τόπου)
 
 

Το ζαχαρουργείο της Σερρών  βρίσκεται στο 2ο χ.λ.μ. της Εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης. Κατασκευάσθηκε το 1961-62 σε ιδιόκτητο οικόπεδο εκτάσεως 898 στρεμμάτων από την Πολωνική εταιρεία "CHEMADEX" και πρωτολειτούργησε το 1963 με δυναμικότητα 2.000 tn τεύτλα την ημέρα.

Είναι το τρίτο σε δυναμικότητα εργοστάσιο της Εταιρείας. Με επεκτάσεις που έγιναν το 1985 αυξήθηκε η δυναμικότητά του στους 4.000 tn τεύτλα την ημέρα και μετά από εσωτερικές βελτιώσεις πέτυχε σημερινή δυναμικότητα επεξεργασίας 5.000 tn τεύτλων την ημέρα με δυνατότητα παραγωγής σε ζάχαρη έως και 60.000 τόνους/έτος. Κατεργάζεται τεύτλα της περιοχής του Νομού Σερρών.

Η παραγωγική λειτουργία (καμπάνια) του εργοστασίου αρχίζει τέλος Αυγούστου και η χρονική διάρκεια εξαρτάται από την ποσότητα των τεύτλων.

 

Στο εργοστάσιο περιλαμβάνονται οι παρακάτω κτιριακές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις:

- Κτίρια συνολικής επιφανείας 29.800 m2 και συνολικού όγκου 340.000 m3.

-

Θερμοηλεκτρικός σταθμός (Σ.Η.Θ.), στον οποίο υπάρχουν 3 λέβητες με καύσιμο ΦΑ των 30 tn/h  ατμού 35Bar, 440oC έκαστος και 2 ατμοστρόβιλοι των 3,0ΜWΑΤΤ έκαστος, για την παραγωγή ενέργειας και του απαιτούμενου στην παραγωγική διαδικασία, ατμού.

- Πέντε (5) πρέσσες νωπού πολτού [3 τύπου STORD x600 tn/ημέρα, +2 τύπου ΒΑΒΒΙΝΙ (1x1.300 tn/ημ. + 1x2.600 tn/ημ.)].

- Τρεις (3) πρέσσες Pellets [2 τύπου ΑΜΑΝDUS-KAHLL (1x5 tn/h και 1x8 tn/h) και 1 τύπου  GENERAL DIES 12tn/h].

- Ένα (1) ξηραντήριο πολτού τύπου FERRIANI 12tn/h.

- Μία (1) Ασβεστοκάμινο τύπου EBERHART,  χωρητικότητας - παραγωγής ασβέστου 230 m3.

- Δεξαμενές μεταλλικές (μελάσας) συνολικής επιφανείας 850 m2 και συνολικού όγκου 9.000 m3.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του ζαχαρουργείου είναι:

- Υγρή μεταφορά των τεύτλων.

- Πλύσιμο σε δύο (2) πλυντήρια  των 3.000 tn/ημέρα έκαστο.

- Κοπή των τεύτλων σε  τέσσερις (4) μηχανές τύπου PUTSCH των 3.000 tn/ημ. εκάστη).

- Εκχύλιση σε δύο (2) εκχυλιστήρες κεκλιμμένου δοχείου, τύπου DDS, ονoμαστικής δυναμικότητας 2.000 tn/ημέρα η κάθε εκχύλιση.

- Κλασσικό σχήμα καθαρισμού χυμού.

- Συμπύκνωση έξι (6) βαθμίδων συνολικής επιφάνειας 14.590 m2 [1η = 2.000 m2, 2η = (2.200 + 2.000) m2, 3η = (860+860+2.200) m2, 4η = 2.200 m2, 5η = (860+860) m2, 6η = 550 m2].

- Κρυστάλλωση σε σχήμα 3 προϊόντων στην οποία υπάρχουν:

13 βραστήρες (5 Α΄ προϊόντος τύπου FURMANN), 3 Β΄ προϊόντος (1 τύπου FURMANN +  2 Πολωνικοί), 5 Γ΄ προϊόντος (1 τύπου FURMANN +1 Ελληνικής κατασκευής "ΚΟΥΠΑΣ" +  3 Πολωνικοί) και

16 φυγόκεντροι [5 Α΄ προϊόντος (3 τύπου BMA x 30tn/h + 2 τύπου BΜΑ x 15tn/h) , 4 Β΄ προϊόντος (1 τύπου B.W. των 10 tn/h + 2 τύπου BMA των 18tn/h η κάθε μία + 1 Πολωνική των 20tn/h), 4 Γ΄ προϊόντος τύπου BMA (1x12th/h + 1x15tn/h + 1x18tn/h +1x8tn/h), 2 Αφφιναρίσματος τύπου B.W.- KRUPP των 10tn/h η κάθε μία.

- Αποθήκευση σε αποθήκη ζάχαρης χωρητικότητας ~ 32.000 tn.

 

Παράγει

Τα παραγόμενα υγρά απόβλητα υφίστανται βιολογικό καθαρισμό παραμένοντας πολλούς μήνες εντός του χώρου του εργοστασίου σε χωματοδεξαμενές ~ 120 στρεμμάτων και όγκου 360.000 m3. Στις αρχές του καλοκαιριού μετά την εξυγίανσή τους διατίθενται προς άδρευση των γύρω αγρών.

Στο εργοστάσιο Σερρών λειτουργεί από το 1984 - 85 κατασκευαστική μονάδα για συντήρηση, επισκευή και κατασκευή μηχανημάτων για όλα τα εργοστάσια της Ε.Β.Ζ..

Ζαχαρουργείο Σερρών

τεύτλα και τευτλοκαλλιέργεια για την παραγωγή ζάχαρης ζαχαρουργεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης : μεγάλες μονάδες που παράγουν ζάχαρη ζάχαρη και βιομηχανική παραγωγή στα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης γεωπονικός έλεγχος στα τεύτλα έρευνα και τεχνολογία στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ζάχαρη και τελικά στάδια της παραγωγής ζάχαρη σε πακέτο και άλλα προϊόντα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης